Mit kell fogyasztani, hogy a szervezet a zsírégető üzemmódban legyen?

2014.10.15. 12:01 :: Veres Kriszti

Az alacsony, illetve magas vércukorszint miért akadályozza a zsírégetést?

Mit kell fogyasztani, hogy a szervezet a zsírégető üzemmódban legyen?

 

A szervezetünk működése főleg egyszerű cukor ( glukóz ) felhasználásával biztosított. A testben minden szénhidrát glukozzá bomlik, ami normális esetben a véráramon keresztül jut el a sejtekhez. A szervezetnek az energiaellátáshoz, működéshez glukózra van szüksége. Amikor szénhidrátot fogyasztunk a vér cukorszintje megemelkedik. A szervezet pedig eldönti, hogy ez az "energia " felhasználva legyen vagy elraktározva.  Ennek a végrehajtója az inzulin ( az anyagcsere szabályozó hormon ). Feladata, hogy a cukor ki legyen vonva a vérból.

Az inzulin: 1) eljuttatja a cukrot a sejtekhez, hogy energiát bizosítson

                  2)  feltölti az izmokban, májban lévő szénhidrát raktárakat

                  3) a felesleget zsírrá alakítja testzsír formájában raktározza

 

Ebben a folyamatban az inzulin rezisztencia beleszólhat, de arról egy másik cikkben.

 

Mi történik ha túl magas illetve túl alacsony a vércukorszint?            

 

Ha olyan élelmiszereket fogyasztunk, ami hirtelen megemeli a vércukrot, akkor az inzulin is megemelkedik a vérben, és ha az energia több, mint amire a szervezetnek szüksége van, akkor az zsírrá alakul.

Ezt követően pedig mivel az inzulin az összes cukrot kivonta a vérből a vércukor hirtelen leesik.Ilyenkor jön a "hirtelen kívánossá váltam". Következik a "rossz" szénhidrátok fogyasztása. Ebből a mókuskerékből csak odafigyeléssel lehet kikerülni. Ilyenkor folyamatosan a szénhidrátot használja a szervezet, miközben a felesleget elraktározza. Vagyis "szénhidrátégető üzemmódban" dolgozik a szervezet.

Testünk akkor működik optimálisan, ha folyamatos és megfelelő mennyiségű és minőségű a szénhidrát fogyasztás. Ilyenkor a vércukor a megfelelő tartományban van.

Vagyis ahhoz, hogy elkerüljük a zsírraktározást, kerülnünk kell a vércukor ingadozást. Tehát olyan szénhidrátokat kell fogyasztanunk, amelyek lassan és kis mértékben emelik a vércukorszintet, ilyenkor az inzulin kordában van tartva.

Melyek azok az élelmiszerek amelyek nem ajánlottak, mert hirtelen emelik a vércukrot?

 

 Gyors felszívódásúak: burgonya, fehér rizs, méz, gabonapehely, cukros üdítők, édességek, fehér pékárú, tésztafélék, szőlő, dinnye, befőtt, 

Közepesen emelik: zabpehely, barna és teljes kiőrlésű pékárú, durumlisztből készült termékek.hajdina, árpa, barna rizs,  banán, cukrozatlan gyümölcslé, csoki, ananász, mazsola, pattogatott kukorica,  majd.... kicsit kevésbé emelik, de ebbe a kategóriába tartoznak még:tejtermékek, legtöbb gyümölcs, fagylalt, lekvár, 

 

Minimálisan emelik ( lassú felszívódású szénhidrátok ) : hüvelyesek, olajos magvak, zöldségek, 

A szénhidrátigényünket, igyekezzünk a lassú felszívódásúakból kielégíteni, módjával a közepes felszívódásúakból és kerülni a többit.

 

 

Hogy állhatunk át zsírégető üzemmódba?

 

Zsírégető üzemmódban a szervezet testzsírt használ energiaforrásként.Ilyenkor nincs sóvárgás, telítettség érzés van a szervezetben. Gyorsabb az anyagcsere, magas az energiaszint. Olvadnak a zsírraktárak!!

 

Hogy történik mindez?

 

A glukagon egy másik anyagcsere szabályozó hormon. Fő feladata a testzsír lebontása és annak energiává alakítása.

A szervezetünkben a glukagon és az inzulin váltja egymást, tehát vagy zsírbontás vagy zsírtárolás zajlik.

Vagyis ahhoz, hogy a szervezet zsírégető üzemmódban működjön, a glukagont kell emelni és az inzulint csökkenteni.

 

Ebből következik, hogy a fogyás, zsírégetés leghatékonyabb módja, hogy ha minimálisra csökkentjük a szénhidrátbevitelt és megemeljük a fehérje fogyasztását.

 

Vagyis az étrendünk tartalmazzon sok, a szervezet számára megfelelő mennyiségű és minőségű FEHÉRJÉT, mérsékelt OLAJAT vagy ZSÍRT, és minimális SZÉNHIDRÁTOT: Mindemellett magas rost és víztartalmú ZÖLDSÉGEK fogyasztása ajánlott.

A szervezet 2-3 nap alatt áll át zsírégető üzemmódba. Ez a kritikus időszak amit át kell vészelni érzelmileg és még biológiailag is, mert ebben a szakaszban még "ránktörhetnek " a vágyak, de utána már napról-napra könnyebb.

A második héttől tartsunk heti 2 alkalommal, elosztva, szénhidrát-feltöltő napot. 

Amennyiben szeretnél egy személyre szabott étrendet, várlak szeretettel.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindegydieta.blog.hu/api/trackback/id/tr136610667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása